Składniki:
bagietka
2 pomidory
ok. 100 g sera mozzarella
świeża bazylia
oliwa z oliwek dobrej jakości
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
cebulka dymka
Zaczynam od przygotowania pomidorowej salsy. Pomidory należy umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Dymkę obieram i siekam wraz z cebulką. Bazylię myję, również drobno siekam. Ser mozzarella kroję w kostkę. Do miski przekładam pokrojone pomidory, dodaję bazylię, cebulką dymkę, ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem, dodaję także 1 łyżkę oliwy z oliwek i ocet balsamiczny. Całość mieszam i odstawiam na bok. Pieczywo kroję w kromki o grubości ok. 1, 5 cm. Kromki skrapiam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, opiekam z każdej strony po 2-3 minuty, należy uważać, aby nie spalić grzanek. Kiedy kromki pieczywa będą chrupiące wyciągam je i nacieram obranym ząbkiem czosnku. Na wierzch układam pomidorową salsę, ponownie wstawiam grzanki do piekarnika i zapiekam kolejne 2-3 minuty, aż ser się delikatnie rozpuści.
Gotowe grzanki wyciągam z piekarnika, przyprószam solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ozdabiam listkami świeżej bazylii i od razu podaję.
0 comments:
Prześlij komentarz