Placki warzywne to wspaniały sposób, aby przemycić do diety dziecka różne wartościowe produkty. Takie placuszki zazwyczaj przygotowuję z podstawowych warzyw jakie chyba każdy z Nas ma w swojej kuchni, m.in ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, czerwona papryka. Można się pokusić o różne wersje smakowe, a do masy po starciu warzyw za każdym razem dodaję inne zdrowe produkty takiej jak płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane itp. Całość doprawcie do smaku ulubionymi ziołami oraz przyprawami, które poniekąd warto dopasować także do wieku dziecka. Pozostałe informacje znajdziecie w opisie poniżej ;)
PLACKI WARZYWNE DLA DZIECI
Od kiedy podawałam?
12 miesięcy +
Składniki:
na ok.12-15 placuszków
2 średniej wielkości ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchewka
1/2 małej czerwonej papryki
2 jaja
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka płatków owsianych
ulubione przyprawy do smaku: np. granulowany czosnek, suszone zioła
3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
olej rzepakowy/olej kokosowy do smażenia
Warzywa obieram, myję i osuszam. Ziemniaki, marchew i cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroję w małą kostkę. Warzywa przekładam do miski wraz z koperkiem i przyprawami do smaku (w wersji dla starszych dzieci lub dla dorosłych można dodać pieprz i sól). Dodaję rozbełtane jajka, płatki owsiane i na kilka minut odstawiam na bok, aby płatki owsiane spęczniały. Na koniec dodaję stopniowo mąkę w takiej ilości, żeby masa była spójna. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego, łyżką nakładam małe, płaskie porcje ciasta. Placuszki smażę z obu stron na złocisto. Aby w środku nie były surowe smażę ok. 3-4 minut z każdej strony na najmniejszym ogniu, następnie przekładam na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podaję dzieciom lekko ciepłe, pokrojone na mniejsze kawałki z kleksem jogurtu naturalnego i kiełkami :) - tak wiem jak to brzmi, ale moje dzieciaki naprawdę lubią kiełki, świeże zioła i sałatę ;) p.s. słodycze też dostają ☺
Moje rady:
→Do placków możecie dodać także inne warzywa np. czosnek, cukinię, pietruszkę, natkę pietruszki itp.
→Przed smażeniem placków do takiej masy można dorzucić różne wartościowe produkty, np. nasiona chia czy siemię lniane.
→Jeżeli w trakcie smażenia masa będzie robiła się za bardzo wodnista (warzywa puszczają sok) dodajcie minimalnie więcej mąki.
Talerz starszego Syna, który zazwyczaj je posiłki z ulubionymi autkami ;) |
0 comments:
Prześlij komentarz