6 przepisów na fit sałatki

Kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe, smaczne i pożywne sałatki, które przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Większość z nich idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, obiad albo jako przekąska na wynos do pracy lub na uczelnię. Takie sałatki zazwyczaj przygotowuję dla dwóch osób, zwróćcie uwagę na ilość składników i dobierzcie je pod siebie, a jeżeli przepisy spodobają Wam się będzie mi miło jeżeli puścicie je dalej w świat :)
Jeżeli macie ochotę na coś bardziej treściwego, to zapraszam Was na fit gulasz z masłem orzechowym.

_______________________________________________________________________________
SAŁATKA Z KOZIM SEREM, PIECZONYM BURAKIEM I RUKOLĄ
Składniki:
na 2 porcje

2 garście rukoli
2 średniej wielkości buraki
50 g sera koziego w kawałku
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki płynnego miodu 
szczypta soli
szczypta pieprzu

Buraki dokładnie myję, osuszam i zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzam je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez ok. 45 minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie pozostawiam je do ostygnięcia, obieram ze skórki i kroję w cienkie półplastry. 

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. W miseczkach lub głębokich talerzach układam rukolę, następnie buraki i posiekany w cienkie plastry kozi ser. Sałatkę skrapiam dressingiem, lekko mieszam i od razu podaję.

_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM
Składniki:

100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
3 ogórki kiszone lub konserwowe
garść natki pietruszki
3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego 

Kaszę gryczaną gotuję na sypko według wskazówek na opakowaniu. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i wraz z cebulą kroję w kostkę. Ogórki kroję w półplasterki, a natkę pietruszki drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję oliwę z oliwek i doprawiam do smaku przyprawami. Całość dokładnie mieszam, schładzam przed podaniem.

______________________________________________________________________
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ, OLIWKAMI I FETĄ
Składniki:
na 2 porcje

200 g ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
100 g sera typu feta
1 średniej wielkości czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych 
garść czarnych oliwek 
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mały ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
kilka łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka soku z cytryny

Pomidorki koktajlowe kroję na pół, cebulę w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam ciecierzycę, pokrojone warzywa, oliwki oraz pokruszony drobno ser feta. Dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki sałatki łączę ze sobą, na koniec polewam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i jeszcze raz mieszam. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić. 

_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z RUKOLĄ, FETĄ I GRANATEM
Składniki:
na 1 porcje

garść rukoli
50 g sera typu feta
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion granatu
ulubione kiełki

dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon


Rukolę myję, osuszam i układam na talerzu.
Ser feta kroję w kostkę i wraz z nasionami granatu oraz kiełkami układam na rukoli.
Pestki dyni prażę kilka minut na teflonowej patelni do momentu, aż będą złociste, posypuję nimi całość.
Składniki na sos dokładnie mieszam np. w zamkniętym słoiczku, aby dokładnie się połączyły. Sałatkę polewam sosem bezpośrednio przed podaniem.

______________________________________________________________________
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, AWOKADO I GRUSZKĄ
Składniki:
na 2 porcje

200 g szpinaku
2 dojrzałe gruszki
1 duże dojrzałe awokado
nasionka chia 
balsamico
 (można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)

Liście szpinaku myję i osuszam, gruszkę obieram i kroję w paseczki.
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i kroję na plasterki.
Na talerzu układam szpinak, następnie gruszkę oraz awokado, całość skrapiam sosem balsamicznym i posypuję nasionkami chia, od razu podaję.

_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ Z BROKUŁEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I OLIWKAMI
Składniki:
na ok. 2 porcje

 ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej
garść pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek 
2-3 łodygi selera naciowego
1 łyżka posiekanego koperku
1 mały brokuł
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
sól

Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostawiam do ostygnięcia.
 Brokuł dzielę na różyczki i gotuję ok. 8-10 minut we wrzącej, osolonej wodzie, następnie odcedzam.
Pomidorki kroję na połówki lub na ćwiartki, koperek drobno siekam, seler naciowym kroję w paski, a oliwki w mniejsze kawałki.

Kaszę gryczaną wraz z brokułem i pozostałymi składnikami przekładam do miski, dodaję majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki dokładnie się przegryzły.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz