Kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe, smaczne i pożywne sałatki, które przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Większość z nich idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, obiad albo jako przekąska na wynos do pracy lub na uczelnię. Takie sałatki zazwyczaj przygotowuję dla dwóch osób, zwróćcie uwagę na ilość składników i dobierzcie je pod siebie, a jeżeli przepisy spodobają Wam się będzie mi miło jeżeli puścicie je dalej w świat :)
Jeżeli macie ochotę na coś bardziej treściwego, to zapraszam Was na fit gulasz z masłem orzechowym.
Jeżeli macie ochotę na coś bardziej treściwego, to zapraszam Was na fit gulasz z masłem orzechowym.
_______________________________________________________________________________
SAŁATKA Z KOZIM SEREM, PIECZONYM BURAKIEM I RUKOLĄ
Składniki:
na 2 porcje
2 garście rukoli
2 średniej wielkości buraki
50 g sera koziego w kawałku
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Buraki dokładnie myję, osuszam i zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzam je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez ok. 45 minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie pozostawiam je do ostygnięcia, obieram ze skórki i kroję w cienkie półplastry.
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. W miseczkach lub głębokich talerzach układam rukolę, następnie buraki i posiekany w cienkie plastry kozi ser. Sałatkę skrapiam dressingiem, lekko mieszam i od razu podaję.
_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM
Składniki:
100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
3 ogórki kiszone lub konserwowe
garść natki pietruszki
3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
Kaszę gryczaną gotuję na sypko według wskazówek na opakowaniu. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i wraz z cebulą kroję w kostkę. Ogórki kroję w półplasterki, a natkę pietruszki drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję oliwę z oliwek i doprawiam do smaku przyprawami. Całość dokładnie mieszam, schładzam przed podaniem.
______________________________________________________________________
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ, OLIWKAMI I FETĄ
Składniki:
na 2 porcje
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
100 g sera typu feta
1 średniej wielkości czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mały ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
kilka łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Pomidorki koktajlowe kroję na pół, cebulę w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam ciecierzycę, pokrojone warzywa, oliwki oraz pokruszony drobno ser feta. Dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki sałatki łączę ze sobą, na koniec polewam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i jeszcze raz mieszam. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić.
_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z RUKOLĄ, FETĄ I GRANATEM
Składniki:
na 1 porcje
garść rukoli
50 g sera typu feta
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion granatu
ulubione kiełki
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Rukolę myję, osuszam i układam na talerzu.
Ser feta kroję w kostkę i wraz z nasionami granatu oraz kiełkami układam na rukoli.
Pestki dyni prażę kilka minut na teflonowej patelni do momentu, aż będą złociste, posypuję nimi całość.
Składniki na sos dokładnie mieszam np. w zamkniętym słoiczku, aby dokładnie się połączyły. Sałatkę polewam sosem bezpośrednio przed podaniem.
______________________________________________________________________
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, AWOKADO I GRUSZKĄ
Składniki:
na 2 porcje
200 g szpinaku
2 dojrzałe gruszki
1 duże dojrzałe awokado
nasionka chia
balsamico
(można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)
(można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)
Liście szpinaku myję i osuszam, gruszkę obieram i kroję w paseczki.
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i kroję na plasterki.
Na talerzu układam szpinak, następnie gruszkę oraz awokado, całość skrapiam sosem balsamicznym i posypuję nasionkami chia, od razu podaję.
_______________________________________________________________________
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ Z BROKUŁEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I OLIWKAMI
Składniki:
na ok. 2 porcje
ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej
garść pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek
2-3 łodygi selera naciowego
1 łyżka posiekanego koperku
1 mały brokuł
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
sól
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostawiam do ostygnięcia.
Brokuł dzielę na różyczki i gotuję ok. 8-10 minut we wrzącej, osolonej wodzie, następnie odcedzam.
Pomidorki kroję na połówki lub na ćwiartki, koperek drobno siekam, seler naciowym kroję w paski, a oliwki w mniejsze kawałki.
Kaszę gryczaną wraz z brokułem i pozostałymi składnikami przekładam do miski, dodaję majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki dokładnie się przegryzły.
0 comments:
Prześlij komentarz