Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie to na pewno wiecie, że uwielbiam zielone koktajle. Staram się robić je jak najczęściej, także swoim dzieciom, przemycając wartościowe składniki. Dziś jedna z wielu propozycji, użyłam bardzo miękkiego, dojrzałego awokado, które nadaje aksamitnej konsystencji oraz dojrzałych, słodkich bananów, które dodają naturalnej słodyczy. Tym razem z zieleniny wybrałam szpinak i natkę pietruszki, ale Wy możecie wykorzystać jarmuż, rukolę czy to co akurat macie w domu. Do robienia takich koktajli zawsze zapraszam starszego Synka, bawimy się przy tym świetnie, a ja mam wielką radość z tego, że dziecko z wielką chęcią pije bombę witaminową :) Młodszy Leon, pomimo tego, że nie ma jeszcze skończonego roku zawsze musi spróbować tego co akurat jedzą lub piją inni członkowie rodziny, jest ciekawy nowych smaków i już wiem, że w domu rośnie kolejny wielbiciel zielonych koktajli :)
@Sam z natury #5
Składniki:
na 2 porcje
2 dojrzałe banany
1 dojrzałe awokado
garść szpinaku
garść natki pietruszki
1-2 szklanki mleka roślinnego (U Nas ryżowe od Sam z natury)
Szpinak oraz natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam. Awokado kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki, miąższ wydrążam łyżeczką i przekładam do misy blendera. Dodaję także pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz szpinak i natkę pietruszki. Miksuję składniki stopniowo dolewając mleko roślinne, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Koktajl w razie potrzeby można dosłodzić (miód, syrop klonowy itp.) jednak jeżeli skorzystamy z bardzo dojrzałych, słodkich bananów ten krok będzie zbędny. Koktajl podaję od razu po przygotowaniu :) na zdrowie!
0 comments:
Prześlij komentarz