Przyjemna w smaku, szybka w przygotowaniu i doskonała na każdą okazję sałatka ryżowa z tuńczykiem. Bardzo fajnie sprawdzi się zabrana na wynos czy też jako drugie śniadanie. Dodatek czerwonej fasoli nadaje ciekawego smaku, słodki ananas przyjemnie współgra z czerwoną cebulą i tuńczykiem. Gorąco polecam sałatkę i pamiętajcie, aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalewy :)
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 puszka ananasów (400 g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (200 g)
150 g ryżu
1 czerwona cebula
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. W dużej misce umieszczam odsączoną i opłukaną fasolkę, ugotowany ryż, ananasa oraz cebule pokrojone w kostkę, a także rozdrobnionego tuńczyka. Wszystkie składniki doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję majonez i jogurt naturalny, całość łączę ze sobą. Sałatkę przed podaniem schładzam w lodówce.
0 comments:
Prześlij komentarz