Najprostsze ciasto z kaszy jaglanej, bez pieczenia, składające się tylko z kilku składników. Jeżeli lubicie kaszę jaglaną to jest coś dla Was :) delikatne, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, a co najważniejsze z przygotowaniem poradzi sobie każdy. To już ostatni przepis na blogu przed Świętami Bożego Narodzenia więc życzę Wam smacznych przygotowań i cudownej atmosfery na nadchodzące Święta :)
Składniki:
na tortownicę o średnicy 22 cm
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka sojowego
1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego
1 szklanka wody
6-8 łyżeczek ksylitolu/cukru lub więcej
200 g wiórek kokosowych
dodatkowo:
olej kokosowy do wysmarowania blachy
Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą, następnie przelewam wrzątkiem i przekładam do rondelka. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego i 1 szklanką wody, gotuję ok. 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Teraz dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do posypania) i 1 szklankę mleka kokosowo-ryżowego. Zagotowuję i gotuję jeszcze na najmniejszym ogniu ok. 10 minut. Kiedy masa jaglano-kokosowa będzie już gęsta dodaję ksylitol. Najlepiej spróbować czy słodki smak Nam odpowiada i ewentualnie dodać więcej. Na koniec blenduję całość na gładką masę i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym. Równam wierzch, posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kroję gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
0 comments:
Prześlij komentarz