O granoli pisałam na blogu wiele razy, to doskonały dodatek do śniadania lub przekąska w ciągu dnia. Granola dyniowa z orzechami i syropem klonowym, pachnąca cynamonem wspaniale smakuje w okresie jesienno-zimowym. Do jej przygotowania użyłam produkty od Sam z natury. Z podanych ilości wychodzi duży słoik granoli, zapewniam jednak, że schodzi dość szybko :) niezastąpiony dodatek do owsianki, jaglanki, jogurtu naturalnego, który mimo wszystko najlepiej smakuje wyjadany sam prosto ze słoika!
Podczas robienia zdjęć towarzyszył mi starszy Synek, który z wielką chęcią angażuje się w gotowanie z mamą, a teraz także w robienie zdjęć i podjadanie :)
@SAM Z NATURY #4
Składniki:
na duży słoik granoli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki purée z dyni
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, posiekane orzechy nerkowca, pestki dyni oraz przyprawy. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszam. Następnie dodaję purée z dyni, roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Całość ponownie ze sobą łączę, wszystkie składniki suche powinny być dobrze obtoczone w purée oraz syropie klonowym, a sama mama musi by dość zwarta. (W razie potrzeby całość można jeszcze dosłodzić albo dodać więcej płatków owsianych).
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, rozprowadzam warstwę granoli i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Czas pieczenia wynosi ok. 30 minut, granolę trzeba co kilka minut przemieszać, aby się nie przypaliła. Kiedy płatki i orzechy ładnie się przyrumienią wyciągam granolę i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przechowuję w suchym pojemniku lub słoiku do 2-3 tygodni.
0 comments:
Prześlij komentarz