Najprostsze ciasto z cukinii, z dodatkiem czekolady, bardzo szybkie w przygotowaniu i wspaniałe w smaku :) Lekkie, mocno czekoladowe, wilgotne. Polecam także inny przepis na czekoladowe ciasto z cukinii z migdałami.
Składniki:
na formę 20 cm x 25 cm
200 g cukinii
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
2 jaja
70 g mąki pszennej
40 g kakao
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę dzielę na kawałki i razem z masłem roztapiam w kąpieli wodnej (w garnku zagotowuję wodę, ustawiam miskę z produktami i mieszam, aż całość roztopi się i połączy), pozostawiam do przestygnięcia. Cukinię (wraz ze skórą) ścieram na drobnych oczkach tarki, odciskam z soku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam przez sito. Jajka wbijam do dużej miski i ucieram wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno dodaję roztopioną czekoladę wraz z masłem, startą cukinię, a na koniec przesiane suche składniki. Cały czas miksuję na najniższych obrotach. Formę wykładam papierem do pieczenia, przelewam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 20-25 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wychodzi niezbyt wysokie, wilgotne, mocno czekoladowe.
0 comments:
Prześlij komentarz