Święta coraz bliżej, powoli więc zaczną pojawiać się na blogu nowe propozycje na dania, ciasta i ciasteczka, które być może zainspirują Was do przygotowania czegoś nowego ;) Zaczynam od pysznych ciastek z żurawiną i czekoladą, które bardzo fajnie wpisują się w klimat zimowy i Świąteczny. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, smakują genialnie zarówno do herbaty, kawy czy z kubkiem gorącego kakao. Odpowiednio przechowywane dość długo zachowują swoją świeżość. Zazwyczaj przygotowuję ich większą ilość i trzymam w dużym słoiku. Wielbicielem takich ciastek jest u Nas dwuletni Gabriel, więc w ramach drugiego śniadania często dostaje je na przekąskę :) Wszystkie przepisy na Boże Narodzenie znajdują się w tej zakładce.
Składniki:
na ok. 25 małych ciasteczek
140 g miękkiego masła
1 duże jajko
100 g płatków owsianych górskich
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
4-5 łyżek cukru trzcinowego
garść suszonej żurawiny
garść posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Miękkie masło ucieram z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę, kolejno dodaję jajko i ponownie chwilę miksuję. Dosypuję pozostałe składniki, ciasto mieszam drewnianą łyżką, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy (można to zrobić czystą dłonią). Tak przygotowaną masę wstawiam do lodówki na 30 minut. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C, a z przygotowanego ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczam i układam na blasze w odstępach. Ciasteczka piekę partiami ok. 12-15 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam je chwilę na blaszce, aż delikatnie ostygną i dopiero wtedy przekładam na talerz. Przechowuję do 10 dni w suchym, szczelnie zamkniętym słoju lub pojemniku. Po inne przepisy na ciastka owsiane zapraszam Ciebie tutaj.
0 comments:
Prześlij komentarz