Makaron z musem z awokado to pomysł na zdrowy i szybki obiad, zwłaszcza jeżeli wybierzecie tak jak ja makaron pełnoziarnisty, razowy lub kukurydziany. Przygotowanie całości nie zajmie Wam więcej niż 20 minut, kwestia ugotowania makaronu oraz posiadania dojrzałego awokado - najlepsze będzie te miękkie, o konsystencji masła w temperaturze pokojowej. Takie danie możecie przygotować zarówno na obiad jak i na lekką kolację, zielony makaron - bo tak nazywają go moje dzieci, spróbujcie przygotować także swoim Maluchom, to dobry pomysł, żeby przemycić do diety dziecka awokado :)
Składniki:
na 2 porcje
250 g ulubionego makaronu (u mnie kukurydziany)
1 duże, dojrzałe awokado
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie awokado kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki, łyżeczką wybieram miąższ, który przekładam do blendera. Dodaję także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz posiekaną natkę pietruszki, składniki miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaję do smaku pieprz i sól, w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę soku z cytryny/ oliwy z oliwek/lub wody jeżeli chcemy, żeby nasz mus z awokado miał rzadszą konsystencję. Ugotowany makaron odcedzam i przekładam do dużej miski, łączę z przygotowanym sosem i przekładam na talerze. Przed podaniem danie skrapiam sokiem z cytryny, przyprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypuję dla dekoracji natką pietruszki i startym serem. Polecam, smakuje wybornie :)
Smacznego!
Moje uwagi:
Moje uwagi:
1) Natkę pietruszki można podmienić na garść świeżej bazylii lub mięty-w zależności od tego jakie zioła lubicie.
2) Przygotowując danie z myślą o dzieciach, najlepiej pominąć dodatek pieprzu, aby całość nie była zbyt ostra.
0 comments:
Prześlij komentarz