Składniki:
na keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm
3 duże, mocno dojrzałe banany (takie z czarną skórką)
75 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajo
1/2 szklanki cukru; u mnie trzcinowy (jeżeli wolicie mniej słodkie wypieki, dodajcie mniej cukru)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1, 5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę i sodę przesiewam przez sito, dodaję sól oraz cynamon, dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Do dużej miski przekładam banany, rozgniatam je dokładnie widelcem, dodaję roztopione masło i mieszam (skorzystałam z trzepaczki/rózgi). Kolejno dosypuję cukier, ponownie mieszam, dodaję lekko roztrzepane jajo oraz cukier z prawdziwą wanilią, łączę z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Mieszam łyżką lub rózgą tylko do połączenia się składników. Keksówkę smaruję masłem i oprószam mąką pszenną, przekładam bananową masę, równam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Chlebek piekę przez ok. 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka.
0 comments:
Prześlij komentarz