Dziś mam dla Was przepis na bardzo fajną sałatkę z serem, szynką i selerem naciowym.
Dość często mam okazję ją jeść na rodzinnych imprezach, a ostatnio postanowiłam przygotować także w domu. Świetna zarówno na śniadanie czy też kolację. Dobrze sprawdzi się zabrana na wynos np. do pracy. Dzięki dodatkowi selera naciowego i natki pietruszki jest świeża i chrupiąca. Polecam wypróbować przepis, jestem ciekawa czy również przypadnie Wam do gustu :)
Inne przepisy na sałatki znajdziecie tutaj
Dość często mam okazję ją jeść na rodzinnych imprezach, a ostatnio postanowiłam przygotować także w domu. Świetna zarówno na śniadanie czy też kolację. Dobrze sprawdzi się zabrana na wynos np. do pracy. Dzięki dodatkowi selera naciowego i natki pietruszki jest świeża i chrupiąca. Polecam wypróbować przepis, jestem ciekawa czy również przypadnie Wam do gustu :)
Inne przepisy na sałatki znajdziecie tutaj
Składniki:
na ok. 4-5 porcji
200 g szynki wieprzowej (u Nas zazwyczaj Polędwica Sopocka)
150 g sera żółtego w kawałku
3 jaja ugotowane na twardo
3 gałązki selera naciowego
1 puszka kukurydzy
1 mały pęczek natki pietruszki
sos:
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól do smaku
Wszystkie składniki na sos przekładam do miseczki i dokładnie ze sobą mieszam, najlepiej zrobić to rózgą albo trzepaczką.
Kukurydzę odsączam z zalewy. Szynkę oraz ser żółty kroję w niewielką kostkę, przekładam składniki do dużej miski. Seler naciowy kroję w cienkie plasterki/talarki (ok. 5 mm), natkę pietruszki drobno siekam, a ugotowane jajka na twardo ścieram na tarce o grubych oczkach (można również pokroić w drobną kostkę). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam, na koniec polewam przygotowanym sosem i ponownie mieszam. Sałatkę przechowuję w lodówce, na drugi dzień smakuje najlepiej :)
0 comments:
Prześlij komentarz