Uwielbiam świeże figi, dziś mam dla Was propozycję na bardzo szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z figami, rukolą i serem feta. Ciężko w tym przypadku podać dokładne proporcje ponieważ tak naprawdę ilość poszczególnych składników możemy zwiększać lub zmniejszać w zależności od tego dla ilu osób chcemy ją przygotować. Estetyczny nieład na talerzu w tym przypadku to najlepsze określenie. Kilka prostych składników, a smak niepowtarzalny. Jeżeli tak jak ja lubicie figi koniecznie przygotujcie sałatkę, będzie idealna na śniadanie, na lekką kolację albo jako przystawka np. podczas spotkania ze znajomymi :)
Może zainteresują Was także inne przepisy:
grzanki na ciepło z figami, rukolą i kozim serem
grzanki z figami i szynką parmeńską
najprostsze ciasto ze świeżymi figami
Może zainteresują Was także inne przepisy:
grzanki na ciepło z figami, rukolą i kozim serem
grzanki z figami i szynką parmeńską
najprostsze ciasto ze świeżymi figami
Składniki:
na 2-3 porcje
figi-6 sztuk
100 g sera feta
2-3 garście rukoli
garść płatków migdałowych
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
ocet balsamiczny
świeżo mielony pieprz
Rozgrzewam małą, suchą patelnię i prażę na niej płatki migdałów. Robię to na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż płatki uwolnią swój aromat i będą złociste. Kiedy będą już gotowe, przekładam je na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię dodaję łyżkę oliwy oraz łyżkę syropu klonowego. Mieszam do połączenia się składników i dodaję pokrojone w ćwiartki figi, które delikatnie podsmażam z każdej strony.
W między czasie na talerzu układam umytą i osuszoną rukolę, następnie połowę płatków migdałowych, kolejno figi oraz drobno pokruszony w dłoniach ser feta.
Sałatkę skrapiam oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, wierzch przyprószam świeżo zmielonym pieprzem i posypuję pozostałymi płatkami migdałowymi. Jeżeli chcecie przygotować sałatkę bardziej na słodko możecie dodatkowo polać ją syropem klonowym, pyszotka :)
Smacznego!
W między czasie na talerzu układam umytą i osuszoną rukolę, następnie połowę płatków migdałowych, kolejno figi oraz drobno pokruszony w dłoniach ser feta.
Sałatkę skrapiam oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, wierzch przyprószam świeżo zmielonym pieprzem i posypuję pozostałymi płatkami migdałowymi. Jeżeli chcecie przygotować sałatkę bardziej na słodko możecie dodatkowo polać ją syropem klonowym, pyszotka :)
Smacznego!
0 comments:
Prześlij komentarz