Jogurtowy pudding chia

Pudding chia przygotowuję bardzo często, jednak żeby mi się nie znudził zawsze serwuję go pod inną postacią. Co w nim lubię najbardziej? To, że jest szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i tak smaczny! Na blogu znajdziecie już kilka różnych wersji, dziś podrzucam pomysł jak zrobić gęsty, jogurtowy pudding chia, który możemy zjeść na śniadanie albo wziąć ze sobą na wynos np. do pracy. Jeżeli wolicie bardziej słodką wersję przed ułożeniem owoców możecie dodać tutaj ksylitol, miód albo całość na koniec skropić syropem klonowym. Polecam Wam także artykuł o nasionach chia z którego dowiecie się skąd pochodzą, jakie mają dobroczynne właściwości dla zdrowia oraz wpływ na nasz organizm. 

Składniki:
na 1 porcję

200 g jogurtu naturalnego 
1 mały banan
3 łyżeczki nasion chia
ulubione owoce do podania
(u mnie kiwi, śliwki, brzoskwinia)
opcjonalnie miód, ksylitol lub syrop klonowy

Jogurt naturalny miksuję z bananem na jednolitą konsystencję, przekładam do słoika, dodaję nasiona chia i dokładnie ze sobą mieszam. Słoik zamykam i wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pudding przed podaniem ozdabiam ulubionymi owocami, smacznego :)

Dowiedz się więcej na temat nasion chia 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz