Pudding chia przygotowuję bardzo często, jednak żeby mi się nie znudził zawsze serwuję go pod inną postacią. Co w nim lubię najbardziej? To, że jest szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i tak smaczny! Na blogu znajdziecie już kilka różnych wersji, dziś podrzucam pomysł jak zrobić gęsty, jogurtowy pudding chia, który możemy zjeść na śniadanie albo wziąć ze sobą na wynos np. do pracy. Jeżeli wolicie bardziej słodką wersję przed ułożeniem owoców możecie dodać tutaj ksylitol, miód albo całość na koniec skropić syropem klonowym. Polecam Wam także artykuł o nasionach chia z którego dowiecie się skąd pochodzą, jakie mają dobroczynne właściwości dla zdrowia oraz wpływ na nasz organizm.
Składniki:
na 1 porcję
na 1 porcję
200 g jogurtu naturalnego
1 mały banan
3 łyżeczki nasion chia
ulubione owoce do podania
(u mnie kiwi, śliwki, brzoskwinia)
opcjonalnie miód, ksylitol lub syrop klonowy
ulubione owoce do podania
(u mnie kiwi, śliwki, brzoskwinia)
opcjonalnie miód, ksylitol lub syrop klonowy
Jogurt naturalny miksuję z bananem na jednolitą konsystencję, przekładam do słoika, dodaję nasiona chia i dokładnie ze sobą mieszam. Słoik zamykam i wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pudding przed podaniem ozdabiam ulubionymi owocami, smacznego :)
Dowiedz się więcej na temat nasion chia
0 comments:
Prześlij komentarz