Przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe zamieściłam już jakiś czas temu na blogu, jest ono bardzo uniwersalne, świetnie smakuje zarówno z cukrem pudrem, lukrem czy też z owocami. Dziś właśnie zapraszam Was na tą ostatnią wersję. Wykorzystałam tym razem sezonowe owoce czyli śliwki. Ciasto wyszło puszyste i mięciutkie, musicie tylko uważać, aby nie przesadzić z ilością owoców.
Jeżeli chcecie skorzystać z mrożonych śliwek, dajcie im wcześniej trochę czasu, aby się lekko rozmroziły.
Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm
umytym i osuszonym kubeczkiem od jogurtu odmierzamy składniki
1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju
3 średniej wielkości jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
ok. 10-15 małych śliwek
cukier puder do posypania
dodatkowo:
ok. 10-15 małych śliwek
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko smaruję masłem i posypuję mąką.
Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaję jogurt, olej, jaja, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszam dużą łyżką (nie miksuję!), aż do uzyskania jednolitej konsystencji (wtedy od razu przestaję). Masę przekładam do formy, równam wierzch, układam śliwki, uprzednio umyte, osuszone, pozbawione pestek i przekrojone wzdłuż na pół.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiam je do ostygnięcia, podaję posypane cukrem pudrem.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiam je do ostygnięcia, podaję posypane cukrem pudrem.
0 comments:
Prześlij komentarz