W okresie letnim masowo przerabiam cukinię w naszym domu. Za każdym razem staram się jednak przygotować coś innego, aby zbytnio Nam się nie znudziła. Zresztą cukinia podobnie jak dynia jest tak uniwersalnym warzywem, że można z niej wyczarować naprawdę wiele dań. Dziś zapraszam Was na kremową zupę z cukinii, która bardzo Nam posmakowała. Świetnie smakuje z domowymi grzankami, posiekaną natką pietruszki, skropiona oliwą z oliwek. Mój dwulatek zjadł podwójną porcję więc niech to będzie najlepsza rekomendacja dla tego przepisu :)
Przy okazji polecam inne przepisy z cukinią w roli głównej:
placuszki z cukinii
placki z cukinii i marchewki
ciasto czekoladowe z cukinii
cukinia faszerowana kaszą jaglaną
makaron z cukinią i pomidorami
Przy okazji polecam inne przepisy z cukinią w roli głównej:
placuszki z cukinii
placki z cukinii i marchewki
ciasto czekoladowe z cukinii
cukinia faszerowana kaszą jaglaną
makaron z cukinią i pomidorami
Składniki:
na 3-4 porcje
3 średnie cukinie (ok. 800g)
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości ziemniaki
3 ząbki czosnku
ok. 700-800 ml bulionu warzywnego
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
50 g serka Bielucha (lżejsza wersja) lub 100 g serka topionego
50 g serka Bielucha (lżejsza wersja) lub 100 g serka topionego
do podania:
u Nas domowe grzanki z ciemnego pieczywa,
posiekana natka pietruszki, kilka kropli oliwy z oliwek
Świetnie sprawdzi się tutaj groszek ptysiowy czy dodatek startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Cukinie myję, osuszam i wraz ze skórką kroję w dość dużą kostkę. Cebulę siekam w piórka, czosnek kroję w plasterki, a ziemniaki w małą kostkę. Rozgrzewam duży garnek z grubym dnem, dodaję masło oraz oliwę z oliwek, kiedy obydwa tłuszcze się połączą szklę cebulę, następnie dodaję czosnek oraz cukinię. Całość smażę kilka minut na najmniejszym ogniu, cebula z czosnkiem powinna się przyrumienić, a cukinia stać się delikatnie miękka. W kolejnym kroku całość zalewam bulionem i dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Teraz pod przykryciem gotuję zupę na najmniejszym ogniu ok. 15 minut, aż cukinia i ziemniaki będą miękkie.
Kiedy warzywa zmiękną dodaję serek (u mnie Bieluch, ale może być też topiony), całość mieszam, aż serek się rozpuści i połączy dokładnie z zupą. Na końcu doprawiam zupę do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę gotuję, następnie wyłączam grzanie i miksuję na gładki krem. Serwuję z domowymi grzankami, natką pietruszki, dodatkowo lubię krem z cukinii skropić oliwą z oliwek bezpośrednio przed podaniem. Równie dobrze sprawdzi się tutaj dodatek groszku ptysiowego albo startego sera żółtego.
Smacznego :)
Cukinie myję, osuszam i wraz ze skórką kroję w dość dużą kostkę. Cebulę siekam w piórka, czosnek kroję w plasterki, a ziemniaki w małą kostkę. Rozgrzewam duży garnek z grubym dnem, dodaję masło oraz oliwę z oliwek, kiedy obydwa tłuszcze się połączą szklę cebulę, następnie dodaję czosnek oraz cukinię. Całość smażę kilka minut na najmniejszym ogniu, cebula z czosnkiem powinna się przyrumienić, a cukinia stać się delikatnie miękka. W kolejnym kroku całość zalewam bulionem i dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Teraz pod przykryciem gotuję zupę na najmniejszym ogniu ok. 15 minut, aż cukinia i ziemniaki będą miękkie.
Kiedy warzywa zmiękną dodaję serek (u mnie Bieluch, ale może być też topiony), całość mieszam, aż serek się rozpuści i połączy dokładnie z zupą. Na końcu doprawiam zupę do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę gotuję, następnie wyłączam grzanie i miksuję na gładki krem. Serwuję z domowymi grzankami, natką pietruszki, dodatkowo lubię krem z cukinii skropić oliwą z oliwek bezpośrednio przed podaniem. Równie dobrze sprawdzi się tutaj dodatek groszku ptysiowego albo startego sera żółtego.
Smacznego :)
0 comments:
Prześlij komentarz