Sos tzatziki

Sos tzatziki, czyli najpopularniejszy grecki dip na bazie jogurtu naturalnego serwuję zazwyczaj w sezonie letnim do dań z grilla. Musi mieć gęstą, kremową konsystencję. Należy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć sok ze startego ogórka przed połączeniem go z jogurtem naturalnym ;)
Sprawdzi się także idealnie jako dip w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki, jako dodatek do frytek, placuszków warzywnych albo krakersów. 
Przy okazji polecam także inne sosy, np. czosnkowy albo jogurtowo-ziołowy

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 duży ogórek
2 ząbki czosnku
świeży koperek do smaku; drobno posiekany (1-2 łyżki)
sól do smaku
opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie 1 łyżka oliwy z oliwek

Ogórka dokładnie myję, przekrawam wzdłuż na pół i pozbawiam gniazd nasiennych, najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Dzięki temu sos nie będzie rzadki. Następnie ścieram go na tarce o grubych oczkach, można też pokroić ogórka w bardzo drobną kosteczkę. Startego ogórka umieszczam na sitku, delikatnie solę i pozostawiam na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. W między czasie kilka razy go odciskam. Do miski dodaję jogurt, dobrze odciśniętego ogórka, sól do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę koperku, sok z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie ze sobą mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły. Sos podaję do dań z grilla, wszelkich dań mięsnych lub jako dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz