Nasiona konopi łuskane |
Nasiona konopi łuskane
Z pojęciem superfoods spotykamy się w ostatnim czasie coraz częściej. Niektórym słowo doskonale znane, innym trochę mniej. Superfoods to nic innego jak pokarmy napakowane składnikami odżywczymi, antyoksydantami, witaminami i minerałami. Dzięki temu potrafią poprawić kondycję i wydolność organizmu. Lista takich produktów jest dość długa, należą do niej między innymi: quinoa, spirulina, młody jęczmień, nasiona chia, jagody goji itp. Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem wyżej wymienionych produktów.
Dziś jednak szczegółowiej postanowiłam przyjrzeć się nasionom konopi, które otrzymałam ostatnio w paczce od sklepu internetowego ze zdrową żywnością SAM z natury. Było to moje pierwsze spotkanie z nasionami konopi, jak się okazało zaraz obok nasion chia i płatków owsianych zagościły w mojej codziennej diecie na stałe. Mają ciekawy, orzechowy posmak, świetnie uzupełniają posiłki w wysokiej jakości białko roślinne. Poniżej znajdziecie kilka moich propozycji z wykorzystaniem nasion konopi. a jeżeli zainteresował Was temat Superfoods zajrzyjcie tutaj.
|
Nasiona konopi łuskane |
PUDDING CHIA Z OWOCAMI I NASIONAMI KONOPI
Składniki na 2 porcje:
200 ml mleka roślinnego/krowiego
3 łyżki nasiona chia
2 łyżki nasion konopi
1 dojrzały banan
garść borówki amerykańskiej
garść zielonych winogron
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo: syrop klonowy, jagody goji, płatki owsiane
Do słoiczka wsypuję nasiona chia, dodaję 1 łyżkę nasion konopi, zalewam całość mlekiem, dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Kiedy nasiona spęcznieją, przekładam je do miseczek, na wierzch układam pokrojonego w plastry banana, pozostałe owoce oraz ulubione nasiona. Całość skrapiam syropem klonowym i posypuję nasionami konopi.
Podaję od razu po przygotowaniu.
ZUPA Z AWOKADO I CZOSNKIEM, PODANA Z NASIONAMI KONOPI
Składniki na 2 porcje:
2 dojrzałe awokado
ok. 300 ml bulionu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 małe ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki nasion konopi
dodatkowo ciemne pieczywo
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i przekładam do miseczki. Rozgniatam je widelcem i skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam bulion oraz słodką śmietankę, całość dokładnie mieszam i podgrzewam, staram się jednak nie doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodaję rozgniecione awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól oraz połowę nasion konopi. Całość trzymam na najmniejszym gazie jeszcze przez kilka minut, następnie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podaję lekko ciepłą, posypaną nasionami konopi z dodatkiem świeżego pieczywa.
KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I NASIONAMI KONOPI
200 ml mleka roślinnego/krowiego
3 łyżki nasiona chia
2 łyżki nasion konopi
1 dojrzały banan
garść borówki amerykańskiej
garść zielonych winogron
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo: syrop klonowy, jagody goji, płatki owsiane
Do słoiczka wsypuję nasiona chia, dodaję 1 łyżkę nasion konopi, zalewam całość mlekiem, dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Kiedy nasiona spęcznieją, przekładam je do miseczek, na wierzch układam pokrojonego w plastry banana, pozostałe owoce oraz ulubione nasiona. Całość skrapiam syropem klonowym i posypuję nasionami konopi.
Podaję od razu po przygotowaniu.
ZUPA Z AWOKADO I CZOSNKIEM, PODANA Z NASIONAMI KONOPI
Składniki na 2 porcje:
2 dojrzałe awokado
ok. 300 ml bulionu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 małe ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki nasion konopi
dodatkowo ciemne pieczywo
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i przekładam do miseczki. Rozgniatam je widelcem i skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam bulion oraz słodką śmietankę, całość dokładnie mieszam i podgrzewam, staram się jednak nie doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodaję rozgniecione awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól oraz połowę nasion konopi. Całość trzymam na najmniejszym gazie jeszcze przez kilka minut, następnie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podaję lekko ciepłą, posypaną nasionami konopi z dodatkiem świeżego pieczywa.
KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I NASIONAMI KONOPI
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka krowiego/roślinnego
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
dojrzały banan
garść borówek
cynamon
dodatkowo: nasiona konopi, jagody goji
Kaszę jaglaną przekładam na sitko z drobnymi oczkami, przepłukuję pod zimną wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (w celu pozbycia się goryczy). Kaszę przekładam do garnka, dodaję wodę, mleko, szczyptę soli oraz olej kokosowy. Całość na małym gazie doprowadzam do zagotowania i pod przykryciem gotuję ok. 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Ugotowaną na sypko kaszę wykładam do miseczek, dekoruję owocami, posypuję cynamonem oraz nasionami konopi. Od razu podaję.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka krowiego/roślinnego
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
dojrzały banan
garść borówek
cynamon
dodatkowo: nasiona konopi, jagody goji
Kaszę jaglaną przekładam na sitko z drobnymi oczkami, przepłukuję pod zimną wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (w celu pozbycia się goryczy). Kaszę przekładam do garnka, dodaję wodę, mleko, szczyptę soli oraz olej kokosowy. Całość na małym gazie doprowadzam do zagotowania i pod przykryciem gotuję ok. 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Ugotowaną na sypko kaszę wykładam do miseczek, dekoruję owocami, posypuję cynamonem oraz nasionami konopi. Od razu podaję.
SAŁATKA Z OLIWKAMI, RUKOLĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I NASIONAMI KONOPI
Składniki na 2 porcje:
100 g rukoli
50 g sera pleśniowego
garść zielonych oliwek
2 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwa z oliwek
pieprz, sól
balsamico
nasiona konopi do posypania sałatki
Rukolę myję i osuszam, pomidory i rzodkiewkę kroję w mniejsze kawałki, ser pleśniowy kroję w kostkę. Na talerzach układam warstwę rukoli, następnie rzodkiew, pomidory, oliwki. Na wierzch sałatki wykładam ser pleśniowy. Kilka łyżek oliwy z oliwek łączę z przyprawami, sosem polewam sałatkę. Całość skrapiam balsamico oraz posypuję obficie nasionami konopi.
Podaję od razu po przygotowaniu.
100 g rukoli
50 g sera pleśniowego
garść zielonych oliwek
2 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwa z oliwek
pieprz, sól
balsamico
nasiona konopi do posypania sałatki
Rukolę myję i osuszam, pomidory i rzodkiewkę kroję w mniejsze kawałki, ser pleśniowy kroję w kostkę. Na talerzach układam warstwę rukoli, następnie rzodkiew, pomidory, oliwki. Na wierzch sałatki wykładam ser pleśniowy. Kilka łyżek oliwy z oliwek łączę z przyprawami, sosem polewam sałatkę. Całość skrapiam balsamico oraz posypuję obficie nasionami konopi.
Podaję od razu po przygotowaniu.
KOKTAJL Z RUKOLI, BANANA I NASION KONOPI
Składniki na 2 porcje:
2 garście rukoli
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki nasion konopi
300-400 ml wody lub mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
Rukolę myję i osuszam, banany obieram ze skórki i kroję na plastry.
Wszystkie składniki przekładam do misy blendera, stopniowo miksuję, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaję substancję słodzącą do smaku.
Koktajl przelewam do wysokich szklanek i już jest gotowy do podania :)
To tylko kilka moich propozycji jak można wykorzystać w naszej codziennej diecie nasiona konopi.
W najbliższym czasie na blogu pojawią się także przepisy na wypieki i inne dania z ich użyciem.
0 comments:
Prześlij komentarz