Uwielbiam połączenia jajek z pieczarkami. Jest tak proste, a zarazem tak smaczne :) Prezentowałam już na blogu różne wersje tego połączenia, np. pasta kanapkowa czy też faszerowane jajka.
Dziś propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Jajecznicę w takim wydaniu przygotujecie w kilka chwil, jestem pewna, że posmakuje domownikom. Podajcie ją ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jeżeli wolicie bardziej treściwą wersję dorzućcie na patelnię boczek albo kiełbaskę. Dobry początek dnia murowany :)
Składniki:
na 2 porcje
4 jaja (lub więcej)
1 mała cebula
8 pieczarek
pieprz, sól do smaku
posiekany szczypior
2 łyżeczki masła
Cebulę i pieczarki obieram, kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, podsmażam cebulkę, dodaję pieczarki i przesmażam je kilka minut, aż będą miękkie. Do miseczki wbijam jaja, lekko roztrzepuję, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, Roztrzepanymi jajkami zalewam podduszone pieczarki i cebulę, czekam, aż jajecznica się zetnie. Podaję od razu po przygotowaniu, posypaną posiekanym szczypiorem.
U Nas zazwyczaj w towarzystwie świeżego pieczywa i pomidorków koktajlowych.
U Nas zazwyczaj w towarzystwie świeżego pieczywa i pomidorków koktajlowych.
0 comments:
Prześlij komentarz