Granola to idealny pomysł na zdrowe śniadanie każdego dnia! Dziś zapraszam Was na wersję orzechową, jest przepyszna :) a do tego bardzo zdrowa, bo znajdziecie tutaj także olej kokosowy i syrop klonowy. Granola jest niezastąpionym dodatkiem do owsianki, jaglanki, jogurtu naturalnego czy też mleka. Do tego dodajcie świeże owoce i lekki, zdrowy, energetyczny posiłek gotowy!
Jeżeli posmakuje Wam granola orzechowa koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na
granolę z bakaliami oraz granolę bananową.
Jeżeli posmakuje Wam granola orzechowa koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na
granolę z bakaliami oraz granolę bananową.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka ulubionych posiekanych orzechów (np. ziemne, włoskie, pistacje itp)
1/3 szklanki syropu klonowego (lub więcej)
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Do miski wsypuję płatki oraz orzechy posiekane na drobniejsze kawałki.
Dodaję sól himalajską oraz cynamon, suche składniki dokładnie ze sobą mieszam.
Na koniec całość polewam płynnym olejem kokosowym oraz syropem klonowym (ilość według uznania, w zależności od tego jak słodką chcemy mieć granolę). Składniki ponownie ze sobą mieszam, olej oraz syrop klonowy powinny dokładnie wymieszać się z suchymi składnikami.
Całość przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30-40 minut.
Granolę w czasie pieczenia należy kilka razy mieszać, aby się nie przypaliła, kiedy będzie przyrumieniona wyciągamy ją z piekarnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i przechowujemy do 2-3 tygodni w temperaturze pokojowej.
Granola to świetny dodatek do jogurtu naturalnego, mleka lub owsianki.
Do tego świeże owoce, uwielbiam takie śniadania :)
Mam nadzieję, że i Wam posmakują!
0 comments:
Prześlij komentarz