Przepis na szybkie ciasto jogurtowe, które znane jest także jako ciasto jogurtowe-kubeczkowe. Do jego przygotowania używamy umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie naturalnym, którym odmierzamy składniki. Ciasto jest bardzo dobre w smaku, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Ponoć nie wolno używać tutaj miksera ani trzepaczki, wszystko mieszamy zwykłą łyżką.
Zawsze postępuje według tej zasady no i jeszcze nigdy się nie zawiodłam, ciasto jogurtowe pięknie pachnie, dobrze wyrasta i świetnie smakuje, także na drugi dzień.
To taki mój sprawdzony, awaryjny przepis, kiedy mam mało czasu, a chcę przygotować coś słodkiego do kawy.
Przepis pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, z lekcji języka francuskiego na które uczęszczałam. Samo ciasto jest bardzo popularne we Francji, ponoć to pierwszy wypiek który pieką francuskie dzieci.
Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
umytym i osuszonym kubeczkiem od jogurtu odmierzamy składniki
1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju
3 średniej wielkości jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko smaruję masłem i posypuję mąką.
Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaję jogurt, olej, jaja, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszam dużą łyżką (nie miksuję!), aż do uzyskania jednolitej konsystencji (wtedy od razu przestaję). Ciasto przekładam do formy, równam wierzch i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po ostygnięciu serwuję przyprószone cukrem pudrem, przechowuję pod przykryciem.
Po ostygnięciu serwuję przyprószone cukrem pudrem, przechowuję pod przykryciem.
0 comments:
Prześlij komentarz