Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników, ułożyć owoce, a resztę już zrobi za Nas piekarnik. Ciasto z tego przepisu pojawiło się już na blogu, zerknijcie tutaj. I wybaczcie proszę jakość zdjęć, ale ciasto zostało upieczone wieczorem, a na drugi dzień rano został dosłownie ten jeden kawałek :)
Składniki:
na tortownicę o średnicy 24-26 cm
!składniki odmierzane szklanką o pojemności 200 ml
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 jaja
ok. 200 g truskawek
Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam i odstawiam na bok.
Do drugiej miski wbijam całe jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie wąskim strumieniem wlewam mleko oraz olej, wciąż miksując tym razem na najniższych obrotach. Na koniec dodaję suche składniki i miksuję do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekłam do niej ciasto. Umyte i dokładnie osuszone truskawki, pozbawione szypułek, kroję na ćwiartki i układam na wierzch ciasta po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 35-45 minut do tzw.suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dekoruję cukrem pudrem albo lukrem.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 jaja
ok. 200 g truskawek
Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam i odstawiam na bok.
Do drugiej miski wbijam całe jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie wąskim strumieniem wlewam mleko oraz olej, wciąż miksując tym razem na najniższych obrotach. Na koniec dodaję suche składniki i miksuję do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekłam do niej ciasto. Umyte i dokładnie osuszone truskawki, pozbawione szypułek, kroję na ćwiartki i układam na wierzch ciasta po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 35-45 minut do tzw.suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dekoruję cukrem pudrem albo lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz