Ostatnio dostałam świetną przesyłkę - ogromną skrzynkę z produktami Uncle Ben's. Jak się okazało była to paczka dla RYŻykantów, postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie organizowanym przez samego Josepha Seeletso. Ryż ze szparagami i kurczakiem z dodatkiem warzyw, przypraw i mleczka kokosowego przyrządzimy bardzo szybko, a jego prostota zachwyci nawet wymagających smakoszy. Danie na bazie sezonowych warzyw, jest bardzo aromatyczne, pełne kolorów i wielu zdrowych składników. Przygotowane na bazie ryżu Uncle Ben's tworzy zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który wpisuje się w konwencję mojej codziennej diety.
Składniki:
na 2 porcje
200 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's
2 pojedyncze piersi z kurczaka
10 zielonych szparagów
młoda cebulka wraz ze szczypiorem
2 gałązki selera naciowego
1 mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
pieprz, sól
100 ml mleka kokosowego
50 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka masła
1-2 łyżka oliwy do smażenia
opcjonalnie siemię lniane
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzam i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. Filet z kurczaka myję, osuszam, oczyszczam z błonek i przyprawiam pieprzem, solą, curry oraz świeżym imbirem. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w małą kostkę, seler naciowy drobno siekam, a ze szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki, po czym kroję je w 2-3 cm kawałki.
Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wkładam masło, dodaję oliwę i kiedy tłuszcze dobrze się rozgrzeją i połączą dodaję posiekaną na cienkie plasterki młodą cebulkę oraz czosnek. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dokładam na patelnię paprykę, szparagi oraz seler naciowy. Doprawiam warzywa lekko do smaku solą oraz pieprzem i przesmażam kilka minut, aż zmiękną. W kolejnym kroku przesuwam warzywa łopatką na bok patelni, i dodaję filet z kurczaka, smażę kilka minut, aż mięso straci swoją surowość, ma jednak pozostać nadal soczyste w środku. Teraz na patelnię dodaję odsączony ryż, który mieszam z warzywami oraz mięsem. Całość podlewam bulionem i mleczkiem kokosowym, na lekkim ogniu smażę przez 2-3 minuty. Na koniec finalnie doprawiam danie do smaku, dla lepszego koloru dodaję kurkumę, sos sojowy oraz skrapiam całość sokiem z limonki. Wszystko jeszcze raz mieszam, serwuję w głębokich miseczkach posypane posiekanym szczypiorkiem i siemieniem lnianym.
0 comments:
Prześlij komentarz