Placki jogurtowe z truskawkami w sezonie trzeba koniecznie przygotować :) Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonałe na śniadanie albo słodki podwieczorek. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przepis w internecie znany od dawna, pochodzi z Kwestii Smaku, jest zatem sprawdzony, a same placuszki przygotowuje się błyskawicznie :)
Inne przepisy z truskawkami znajdują się TUTAJ
Inne przepisy z truskawkami znajdują się TUTAJ
Składniki:
na ok. 15 placuszków
250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
2 jaja
2 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 dużych truskawek pokrojonych na grubsze plastry
do dekoracji:
truskawki, świeża mięta, cukier puder
Jogurt naturalny miksuję z jajkami i olejem (można to także zrobić trzepaczką lub rózgą).
Dodaję ksylitol, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli, miksuję do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smaruję minimalną ilością oleju i kładę po łyżce ciasta, smażę chwilę, aż placki podrosną, następnie układam na każdy placek po 2 plasterki truskawek, delikatnie wbijam w ciasto po czym przerzucam na drugą stronę. Smażę jeszcze chwilę placki z drugiej strony na złocisto. Przed smażeniem każdej następnej partii ponownie delikatnie smaruję patelnię olejem.
Placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, podaję posypane cukrem pudrem, talerz można dodatkowo ozdobić świeżą miętą oraz truskawkami.
Jogurt naturalny miksuję z jajkami i olejem (można to także zrobić trzepaczką lub rózgą).
Dodaję ksylitol, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli, miksuję do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smaruję minimalną ilością oleju i kładę po łyżce ciasta, smażę chwilę, aż placki podrosną, następnie układam na każdy placek po 2 plasterki truskawek, delikatnie wbijam w ciasto po czym przerzucam na drugą stronę. Smażę jeszcze chwilę placki z drugiej strony na złocisto. Przed smażeniem każdej następnej partii ponownie delikatnie smaruję patelnię olejem.
Placki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, podaję posypane cukrem pudrem, talerz można dodatkowo ozdobić świeżą miętą oraz truskawkami.
0 comments:
Prześlij komentarz