Sezon na rabarbar w pełni, warto więc przygotować jakieś słodkości z nim w roli głównej. Może to być ciasto z rabarbarem na budyniowej chmurce, szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem albo dzisiejsze muffiny z kruszonką. Wypiek jest błyskawiczny, muffinki są pyszne i bardzo wilgotne.
Składniki:
na ok. 8-10 muffinów
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki maślanki lub mleka
1/3 szklanki oleju
1 czerwona łodyga rabarbaru
kruszonka:
2-3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
mąka (tyle by składniki połączyły się tworząc kruszonkę)
Zaczynam od przygotowania kruszonki, wszystkie składniki zagniatam ze sobą i odstawiam na chwilę do lodówki. Rabarbar kroję na 1 cm kawałki. Składniki suche mieszam w jednej misce (mąką, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce mieszam składniki mokre (jaja, maślanka, olej).
Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam łyżką tylko do połączenia się całości.
Masę wykładam do foremek na muffinki, następnie trochę rabarbaru, który posypuję przygotowaną wcześniej kruszonką. Muffinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz