Ryż z warzywami w sosie pomidorowym to pomysł na szybkie, zdrowe i sycące danie. Idealne zarówno na obiad jak i lekką kolację. Możemy dodać tutaj swoje ulubione przyprawy oraz warzywa za każdym razem zmieniając ostateczny smak całości.
Składniki:
na 2 porcje
200 g ryżu
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
pieprz, sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
do podania:
ulubiona zielenina (np. natka pietruszki, szczypior, rukola)
Ryż gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, następnie dokładnie odcedzam i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewam olej i szklę cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz cukinię. Całość smażę ok. 10 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Teraz przeciskam przez praskę czosnek i dodaję do miękkich warzyw, które zalewam pomidorami z puszki, mieszam i ponownie duszę całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się i powstanie gęsty sos. W między czasie dodaję przyprawy do smaku: sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę i zioła prowansalskie. Kiedy warzywa będą miękkie i powstanie pomidorowy sos, dokładam odcedzony ryż, mieszam dokładnie, jeszcze chwilę podgrzewam i przekładam na talerze.
(Gdyby okazało się, że sosu jest za mało można dodać 1/2 szklanki bulionu albo wody oraz 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, całość wymieszać i chwilę zagotować).
Ryż z warzywami dekoruję ulubioną zieleniną (natka pietruszki, szczypior, rukola) i od razu podaję.
Moje rady:
1) Jeżeli chcemy przygotować wersję mięsną dodajmy pokrojoną pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę do miękkich warzyw i smażmy chwilę całość razem.
2) Ryż z warzywami w sosie pomidorowym możemy serwować posypany startym żółtym serem lub parmezanem.
Moje rady:
1) Jeżeli chcemy przygotować wersję mięsną dodajmy pokrojoną pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę do miękkich warzyw i smażmy chwilę całość razem.
2) Ryż z warzywami w sosie pomidorowym możemy serwować posypany startym żółtym serem lub parmezanem.
0 comments:
Prześlij komentarz