Każdego roku przed Wielkanocą możecie znaleźć na blogu różne propozycje na faszerowane jajka. Bardzo lubię je przygotowywać ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale są także ciekawą ozdobą stołu. To taka szybka i efektowna przystawka, które odnajdzie się nie tylko na Świątecznym stole.
Jajka z tuńczykiem smakują naprawdę dobrze, dla podkręcenia smaku dodałam świeżego koperku, ale Wy możecie podmienić go na szczypior albo zupełnie pominąć. Przy okazji zapraszam Was na inne moje ulubione propozycje faszerowanych jaj, a są to:
Składniki:
5 jaj
1/2 małej puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 100 g)
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypioru
pieprz, sól do smaku
majonez
Jajka gotuję na twardo, następnie studzę w garnku zalewając zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na pół. Żółtka wyjmuję delikatnie, najlepiej zrobić to małą łyżeczką, przekładam je do miski. Tuńczyka dokładnie odsączam z zalewy, rozdrabniam widelcem i dodaję do żółtek. Teraz stopniowo dodaję majonez (2-3 łyżki) oraz koperek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie rozgniatam widelcem, można także zmiksować blenderem. Tak przygotowanym farszem nadziewam białka, układam na półmisku i jajka już są gotowe do podania. Można je również pod przykryciem wstawić na kilka godzin do lodówki, gdzie będą czekały na swoją kolej.
0 comments:
Prześlij komentarz