Zestawienie szpinaku z dojrzałą, słodką gruszką oraz dojrzałym, miękkim awokado bardzo mi posmakowało. Sałatka świetnie smakuje i bardzo szybko znika z talerza ;) Możecie ją przygotować w ramach lekkiego śniadania albo wziąć ze sobą do pracy zamiast kanapki. Całość dodatkowo posypałam nasionkami chia i skropiłam sosem balsamicznym, jeżeli chcecie możecie go zastąpić np. oliwą z oliwek albo innym ulubionym sosem sałatkowym.
Składniki:
na 2 porcje
200 g szpinaku
2 dojrzałe gruszki
1 duże dojrzałe awokado
nasionka chia
balsamico
(można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)
(można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)
Liście szpinaku myję i osuszam, gruszkę obieram i kroję w paseczki.
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i kroję na plasterki.
Na talerzu układam szpinak, następnie gruszkę oraz awokado, całość skrapiam sosem balsamicznym i posypuję nasionkami chia, od razu podaję.
0 comments:
Prześlij komentarz