Pudding chia to w ostatnim czasie jeden z moich ulubionych deserów, zresztą jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie lub Facebooku na pewno o tym już wiecie :)
Jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale także bardzo zdrowy. Dziś jedna z wielu propozycji z jakimi dodatkami można serwować pudding chia, a w najbliższym czasie spodziewajcie się wielu innych inspiracji.
Składniki:
na 1 porcję
250 ml mleka kokosowego
3 płaskie łyżki nasionek chia
1 łyżeczka ksylitolu, miodu lub syropu z agawy
1 dojrzały banan
dodatkowo:
jagody goji
pszenica ekspandowana
W dużym kubku lub słoiku umieszczam nasionka chia, mleko kokosowe oraz ksylitol, wszystko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to trzepaczką lub rózgą. Całość odstawiam do lodówki na 10 minut, następnie wyciągam i ponownie mieszam, po czym wstawiam ponownie do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem puddingu miksuję banana, aż będzie miał konsystencję musu.
Pudding przekładam do wysokiego naczynia, na to przekładam zmiksowanego banana, całość dekoruję np. jagodami goji i pszenicą ekspandowaną.
0 comments:
Prześlij komentarz