Bardzo lubię awokado, takie miękkie i dojrzałe idealnie nadaje się do sałatek czy różnych past kanapkowych. Dzisiejsza propozycja to jedno z moich ulubionych smarowideł, jeżeli nie wykorzystam całości na kanapki to zazwyczaj wyjadam do końca łyżeczką ;) Pamiętajcie, że dojrzałe awokado ma wyczuwalny pod skórką miękki miąższ, a po rozkrojeniu konsystencję masła w temperaturze pokojowej. Po inne przepisy na domowe pasty i smarowidła zapraszam tutaj.
Składniki:
3 jajka
1 duże dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka jogurtu naturalnego (można podmienić na majonez)
opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jajka gotuję na twardo, następnie zalewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia.
Obieram ze skorupek, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski, następnie rozgniatam je dokładnie widelcem. Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do jajek, ponownie całość rozgniatam widelcem. Do jajek i awokado dodaję drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec dodaję jogurt naturalny, całość dokładnie mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pastę podaję ze świeżym pieczywem.
0 comments:
Prześlij komentarz