Drodzy Czytelnicy, mam dla Was newsa! Choć być może część z Was już o nim słyszała.
Marka Kikkoman - znany nam producent sosów sojowych, zorganizowała duży internetowy konkurs. Zasady są proste, dlatego gorąco zachęcam wszystkich do udziału w zabawie.
Tym bardziej, że do wygrania są wspaniałe nagrody.
Jak to działa? Wystarczy wejść na www.kikkoman.pl, kliknąć w zakładkę poświęconą konkursowi, odpowiedzieć na 3 pytania, a następnie wypełnić formularz zgłoszeniowy. Spośród przesłanych odpowiedzi, jury konkursu wybierze te najciekawsze i nagrodzi je jedną z trzech nagród głównych, którymi są:
- Thermomix,
- wielofunkcyjny robot kuchenny Kenwood,
- blender kielichowy Philips
oraz 1 ze 100 zestawów sosów sojowych Kikkoman, w skład których wchodzą sos sojowy Kikkoman, marynata Teriyaki i bezglutenowy sos sojowy TAMARI.
Szczegółowe informacje i regulamin konkursu znajdują się na stronie www.kikkoman.pl
Link do konkursu http://www.kikkoman.pl/konkurs-z-nagrodami#0
Życzę Wam powodzenia i trzymam kciuki :)
A skoro jesteśmy przy temacie sosów sojowych przygotowałam przepis na filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka, który może być dla Was wstępem i inspiracją do przygody w konkursie z marką Kikkoman. Jest to błyskawiczne w przygotowaniu danie, bardzo smaczne i aromatyczne.
Składniki:
na 2 porcje
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 cebula
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego KIKKOMAN
szczypta soli
czarny pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
dodatkowo:
ryż jaśminowy do podania
wok
Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w większą kostkę. Doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli. Wok mocno rozgrzewam, dodaję odrobinę oliwy z oliwek i smażę na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaję kurczaka, smażę, aż mięso straci swoją surowość. Mięso po usmażeniu przekładam na talerz. Na rozgrzany wok ponownie wlewam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię, paprykę oraz posiekaną w piórka cebulę. Warzywa duszę kilka minut do miękkości, po czym dokładam mięso, posiekaną drobno kolendrę i szczypiorek. Dodaję jeszcze 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sos sojowy Kikkoman oraz słodką czerwoną paprykę i ostrą czerwoną paprykę. Całość mieszam, smażę jeszcze kilka minut, doprawiam finalnie do smaku w razie potrzeby.
Danie serwuję w głębokich miseczkach w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Wpis powstał przy współpracy z marką Kikkoman.
0 comments:
Prześlij komentarz