Szybkie ciasto z brzoskwiniami, które w ostatnim czasie jest hitem w Naszym domu. Kilka podstawowych składników, chwila pracy z mikserem i już wstawiamy ciasto do piekarnika ;) Jakie jest w smaku? Wilgotne, miękkie, niezbyt słodkie. Świetnie smakuje również na drugi dzień, chociaż u Nas nigdy tyle czasu nie wytrzymało :) Gorąco polecam przepis i mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu :)
Składniki:
na tortownicę o średnicy 24-26 cm
!składniki odmierzane szklanką o pojemności 200 ml
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 jaja
6-8 połówek brzoskwiń z puszki
Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam i odstawiam na bok.
Do drugiej miski wbijam całe jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie wąskim strumieniem wlewam mleko oraz olej, wciąż miksując tym razem na najniższych obrotach. Na koniec dodaję suche składniki i miksuję do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekłam do niej ciasto. Na wierzch układam brzoskwinie pokrojone w plasterki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 40-50 minut do tzw.suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dekoruję cukrem pudrem albo lukrem.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 jaja
6-8 połówek brzoskwiń z puszki
Do miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, mieszam i odstawiam na bok.
Do drugiej miski wbijam całe jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie wąskim strumieniem wlewam mleko oraz olej, wciąż miksując tym razem na najniższych obrotach. Na koniec dodaję suche składniki i miksuję do połączenia się całości. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekłam do niej ciasto. Na wierzch układam brzoskwinie pokrojone w plasterki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 40-50 minut do tzw.suchego patyczka. Czas pieczenia będzie się nieznacznie różnił w zależności od wielkości użytej formy.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dekoruję cukrem pudrem albo lukrem.
0 comments:
Prześlij komentarz