Sałatki zdecydowanie lubię pod każda postacią, w szczególności cenię sobie te szybkie w przygotowaniu, doskonałe na każdą okazję. Dzisiejsza propozycja bardzo dobrze odnajdzie się zarówno na imprezowym stole jak i w ramach drugiego śniadania albo dodatku do kolacji.
Składniki:
200 g makaronu (np. świderki, penne, kokardki)
1 brokuł średniej wielkości (ok. 200 g)
1 puszka kukurydzy
100 g szynki
1/2 natki pietruszki
1 ząbek czosnku (podkręca smak, ale można pominąć)
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
W drugim garnku zagotowuję wodę, lekko solę ją do smaku, dodaję także łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody wrzucam różyczki brokuła, gotuję ok. 5-6 minut i odcedzam, brokuł powinien pozostać jędrny, nie może się rozgotować. Kukurydzę odsączam z zalewy, szynkę kroję w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekam.
W małej miseczce przygotowuję sos, łączę ze sobą majonez, jogurt naturalny, ząbek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
Do dużej miski dodaję wszystkie składniki, które polewam sosem, całość mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły i sałatka jest gotowa do podania.
0 comments:
Prześlij komentarz