Koreczki z pomidorków koktajlowych oraz mozzarelli doskonale nadają się jako przekąska czy też lekki dodatek do kolacji. Bardzo ładnie prezentują się na stole, są smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Składniki:
na 10 koreczków
10 pomidorków koktajlowych
10 kulek mini mozzarelli
20 listków świeżej bazylii
ew. oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz
potrzebne będą wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
Pomidorki oraz listki świeżej bazylii myję i osuszam.
Pomidorki przekrawam na pół, a kulki mozzarelli osączam z zalewy.
Na wykałaczkę lub patyczek od szaszłyków nabijam listek bazylii, połówkę pomidorka, mozzarellę, następnie drugą połówkę pomidorka i ponownie listek bazylii. Identycznie postępuję z pozostałymi składnikami. Koreczki można ułożyć na talerzu lub półmisku, natomiast jeżeli korzystaliśmy z patyczków do szaszłyków można serwować je np. w wysokiej szklance. (Jak na zdjęciach).
Bezpośrednio przed podaniem można skropić koreczki oliwą z oliwek, przyprószyć do smaku solą oraz pieprzem. Świetnie smakują w towarzystwie świeżej bagietki.
0 comments:
Prześlij komentarz