Kopiec kreta to popularne ciasto, które większość z Nas kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Muszę przyznać, że kiedyś często sięgałam po ten kupny gotowiec jednak tak samo jak w przypadku Karpatki (przepis tu), od czasu kiedy przygotowałam domową wersję nigdy więcej nie wróciłam do gotowca.
Lekkie, czekoladowe ciasto z bananami, śmietaną i czekoladą urzeknie nie jednego łasucha :)
Idealne na każdą uroczystość i bardzo łatwe do przygotowania.
Lekkie, czekoladowe ciasto z bananami, śmietaną i czekoladą urzeknie nie jednego łasucha :)
Idealne na każdą uroczystość i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej (340 g)
1 szklanka cukru (220 g)
1 szklanka mleka (250 ml)
1 szklanka oleju (210 ml)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
dodatkowo:
4-5 bananów średniej wielkości, najlepiej dojrzałe
sok z 1/2 cytryny
500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy
100 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewam przez sito i dokładnie mieszam.
Jaja ubijam wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wciąż miksując dodaję na przemian dodaję suche składniki oraz olej i mleko. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję lekko mąką. Przygotowaną masę przekładam do formy, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piekę przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie postępuję jak na zdjęciach poniżej. Z ciasta ścinam wierzch na wysokości ok. 2 cm, wydrążam środek tak, aby brzegi i spód pozostały nietknięte. Miąższ kruszę na bardzo drobne kawałki. Bitą śmietanę ubijam na sztywno wraz z fiksami i cukrem pudrem, następnie dodaję do niej posiekaną drobno czekoladę i ponownie mieszam. Na spód ciasta układam banany, które dość obficie skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wykładam śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypuję pokruszonym ciastem, które lekko dociskam do śmietany. Tak przygotowane ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kopiec kreta przed podaniem można udekorować listkami mięty, suszonymi owocami albo żelkami w kształcie robaczków.
0 comments:
Prześlij komentarz