Witajcie Kochani w Nowym Roku, dziś przychodzę do Was z przepisem na proste i szybkie ciasto czekoladowe z domowym kremem budyniowym. Łatwe w przygotowaniu, smaczne, doskonale pasuje do popołudniowej kawy albo herbaty. Ciasto według uznania przed podaniem można ozdobić ulubioną polewą, lukrem albo cukrem pudrem. Sam przepis na ciasto czekoladowe jest moją bazą do Wuzetki (przepis), a taki krem budyniowy przygotowuję do Metrowca (przepis).
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm
Ciasto:
6 dużych jaj
1, 5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
Krem:
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
200 g margaryny (1 kostka) polecam Kasię
3/4 litra mleka (3 szklanki)
8 czubatych łyżek mąki krupczatki
Do nasączenia:
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
ulubiona polewa, lukier lub cukier puder
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam przez sito i dokładnie mieszam.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na najwyższych obrotach miksera, kiedy będą dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno stopniowo dodaję cukier i ubijam do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do białek dodaję po jednym żółtku i stopniowo miksuję, ok. 5-6 minut. Następnie partiami dodaję suche składniki i całość delikatnie mieszam najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę na spodzie wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Przelewam gotową masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej sprawdzać to na bieżąco ponieważ czas pieczenia będzie zależał od wielkości użytej formy. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Do rondelka wlewam dwie szklanki mleka, jedną szklankę cukru oraz dwie łyżki cukru waniliowego i często mieszając doprowadzam do zagotowania.
Zanim całość się zagotuje trzecią szklankę mleka wlewam do miseczki i mieszam energicznie z 8 łyżkami mąki krupczatki do całkowitego rozpuszczenia się mąki, tak aby nie było grudek.
Roztartą mąkę z mlekiem wlewam do gotującego się mleka, ciągle mieszam, aby całość się zagotowała i powstał gęsty budyń.
Gotowy budyń pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie dodaję do niego kostkę margaryny w temperaturze pokojowej i ucieram mikserem na krem.
Przestygnięte ciasto przecinam wzdłuż na pół, dolną część nasączam kakao rozpuszczonym w gorącej wodzie, następnie przekładam kremem budyniowym, równam i nakładam górną warstwę ciasta.
Całość pod przykryciem wstawiam do lodówki na 1-2 godzinę.
Ciasto przed podaniem ozdabiam cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
Przestygnięte ciasto przecinam wzdłuż na pół, dolną część nasączam kakao rozpuszczonym w gorącej wodzie, następnie przekładam kremem budyniowym, równam i nakładam górną warstwę ciasta.
Całość pod przykryciem wstawiam do lodówki na 1-2 godzinę.
Ciasto przed podaniem ozdabiam cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
0 comments:
Prześlij komentarz