Śledzie w sosie musztardowym to kolejna propozycja na Świąteczny stół czy Sylwestrową domówkę. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10 minut, a smak mile zaskoczy. Najlepiej przygotować sos pod swój smak, tak aby nie był zbyt ostry. Śledzie będą dobrze smakowały już po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Najlepiej jednak zostawić je na noc, a nawet na dwa dni. Kiedy smaki się dobrze przegryzą, zdecydowanie są najlepsze :)
Składniki:
500 g płatów śledziowych solonych
2 średnie cebule
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
2-3 łyżeczki musztardy np. Sarepskiej
2-3 łyżki majonezu
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
Płaty śledziowe moczę kilkukrotnie w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, następnie dokładnie osuszam, kroję w paski lub kostkę i przekładam do miski. Cebulę i ogórki konserwowe również kroję w kostkę i dodaję do śledzi.
W małym naczyniu łączę majonez z musztardą, kurkumą, curry oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszam i próbuję czy odpowiada mi smak. Przygotowany sos dodaję do pozostałych składników i ponownie mieszam. Śledzie pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, kiedy smaki dobrze przegryzą się ze sobą śledzie są jeszcze smaczniejsze.
0 comments:
Prześlij komentarz