Makaron z brokułami i pomidorami to pomysł na lekki, szybki i zdrowy obiad. Całość przygotowuje się bardzo sprawnie zaledwie w kilka chwil. W zależności od upodobań można dodać tutaj swoje ulubione przyprawy, a na koniec danie posypać serem np. żółtym, mozzarellą czy też parmezanem.
Składniki:
na 2 porcje
ok. 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki
1 średni brokuł
4 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz, sól do smaku
Pomidory dokładnie myję, kroję w krzyż na ich dolnej części, przekładam do miski i zalewam wrzątkiem.
Po 30 sekundach wylewam wrzątek, a pomidory przelewam zimną wodą. Obieram skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroję w kostkę, pamiętając o wycięciu stwardniałej wewnętrznej części szypułek.
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu, następnie przekładam go na sito, przelewam zimną wodą i pozostawiam, aby odciekł.
Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję również al dente w garnku z osoloną wodą, odcedzam.
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Do warzyw dodaję pomidory i brokuły, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
Duszę całość kilka minut, aż pomidory delikatnie rozpadną się, następnie dodaję do nich odcedzony makaron, który dokładnie mieszam z warzywami. Danie od razu serwuję, można dodatkowo posypać je ulubionym startym serem.
0 comments:
Prześlij komentarz