Rozgrzewająca i banalna w przygotowaniu zupa z dyni z mleczkiem kokosowym, idealna na chłodne, jesienne dni podczas których grzejnik pokojowy i ciepła herbata są najlepszym przyjacielem człowieka. Ostatnio na blogu zamieściłam podstawowy przepis na zupę krem z dyni, dzisiejsza wersja jest bardziej wyrazista w smaku, wzbogacona przede wszystkim o dodatek mleka kokosowego.
Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami, no i przede wszystkim wspaniale rozgrzewa.
Składniki:
na 3-4 porcje
1 kg dyni hokkaido
2 cebule
3 ząbki czosnku
ok. 800 ml wody/bulionu
200 ml mleczka kokosowego
kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki oliwy
do podania:
grzanki
oliwa z oliwek
mleczko kokosowego
czerwona słodka papryka w proszku itp.
Dynię obieram ze skóry, pozbawiam włókien oraz pestek, następnie kroję w dość małą kostkę.
Cebulę kroję w kostkę, papryczkę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję czosnek oraz papryczkę. Całość chwilę przesmażam i dodaję pokrojoną dynię, po kilki minutach dolewam wodę/bulion i całość gotuję ok. 25 minut. Po tym czasie przyprawiam zupę dobrze do smaku wszystkimi przyprawami i miksuję na gładki, aksamitny krem. Na koniec dodaję mleczko kokosowe, ponownie zagotowuję. Zupę serwuję z grzankami, kleksem mleczka kokosowego oraz oliwą z oliwek, przyprószam ją także lekko czerwona słodką papryką.
0 comments:
Prześlij komentarz