Dość często dostaję od Was w wiadomościach prywatnych różne przepisy do wypróbowania.
Za wszystkie z góry dziękuję, tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Ani i upiekłam czekoladowe ciasto z cukinii, z dodatkiem migdałów. Serwowałam je podczas rodzinnego spotkania, wszystkim bardzo smakowało, a moja 3 letnia Chrześnica z chęcią zjadła dodatkową porcję ;) Ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie, a smak cukinii praktycznie niewyczuwalny. Mam nadzieję, że Wam także posmakuje :)
Za wszystkie z góry dziękuję, tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Ani i upiekłam czekoladowe ciasto z cukinii, z dodatkiem migdałów. Serwowałam je podczas rodzinnego spotkania, wszystkim bardzo smakowało, a moja 3 letnia Chrześnica z chęcią zjadła dodatkową porcję ;) Ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie, a smak cukinii praktycznie niewyczuwalny. Mam nadzieję, że Wam także posmakuje :)
Składniki:
tortownica o średnicy ok. 25 cm
3 jaja
200 g cukinii
150 g masła (w temperaturze pokojowej)
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g mąki pszennej
solidna garść posiekanych migdałów (ok. 50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Cukinię wraz ze skórą ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie odciskam z niej bardzo dokładnie sok. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ucieram z cukrem na puch, dodaję sól oraz całe jaja, miksuję na jednolitą masę. Następnie dodaję roztopioną czekoladę, którą delikatnie łączę z ciastem oraz startą cukinię.
Na koniec wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i drobno posiekane migdały. Całość miksuję na najmniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto, równam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę przez ok. 45-55 minut. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości formy, musi przejść test suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, w zależności od upodobań serwuję przyprószone cukrem pudrem, udekorowane polewą czekoladową itp.
Na koniec wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i drobno posiekane migdały. Całość miksuję na najmniejszych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto, równam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę przez ok. 45-55 minut. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości formy, musi przejść test suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, w zależności od upodobań serwuję przyprószone cukrem pudrem, udekorowane polewą czekoladową itp.
0 comments:
Prześlij komentarz