Gęsty, rozgrzewający krem z dyni to w sezonie jesiennym pozycja obowiązkowa w każdej kuchni.
Dziś przedstawiam najbardziej podstawowy przepis według, którego przygotowuję tę zupę. Jako dodatek polecam Wam pistacje oraz grzanki, w takim zestawieniu naszym zdaniem zupa jest najlepsza. I jeszcze jedno, nie podmieniajcie w tym przypadku kremówki na żadną inną śmietanę, bowiem nadaje ona właśnie tego charakterystycznego smaku.
Dziś przedstawiam najbardziej podstawowy przepis według, którego przygotowuję tę zupę. Jako dodatek polecam Wam pistacje oraz grzanki, w takim zestawieniu naszym zdaniem zupa jest najlepsza. I jeszcze jedno, nie podmieniajcie w tym przypadku kremówki na żadną inną śmietanę, bowiem nadaje ona właśnie tego charakterystycznego smaku.
Polecam także inne przepisy z dynią w roli głównej:
Składniki:
na 3-4 porcje
700 g dyni
1 l bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1-2 łyżki masła
200 ml śmietanki kremówki (30%)
pieprz, sól do smaku
ostra papryka w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
do podania: grzanki, groszek ptysiowy, pistacje itp.
Dynię obieram ze skóry, dzielę na mniejsze części, usuwam miąższ oraz pestki. Dynię wraz z surowymi ziemniakami ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam. W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczam dwie łyżki masła, krótko podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję dynię i duszę całość ok. 8-10 minut. Do podsmażonych warzyw wlewam bulion i gotuję ok. 25 minut, na koniec dodaje starte ziemniaki oraz wszystkie przyprawy, gotuję zupę jeszcze przez kilka minut. Następnie całość miksuję blenderem na gładki, aksamitny krem, dodaję śmietankę kremówkę i ponownie zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze całość do smaku. Krem z dyni podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym, świetnie smakuje również z posiekanymi pistacjami albo startym serem żółtym.
0 comments:
Prześlij komentarz