Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem i szynką to świetna propozycja zarówno na imprezę domową, dodatek do kolacji czy na wynos do pracy. Przygotowanie sałatki zajmuje niewiele czasu, a ona sama zachwyca smakiem. Jest świeża, delikatna i chrupiąca. Kolejny dowód na to jak kilka prostych składników potrafi smakowicie ze sobą współgrać.
Składniki:
250 g makaronu ryżowego
250 g chudej szynki w kawałku
100 g sera żółtego w kawałku
2 średniej wielkości świeże ogórki
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka koperku (może być także mrożony)
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku
1 ząbek czosnku
Zaczynam od przygotowania sosu. Majonez łączę z jogurtem naturalnym, przyprawami oraz drobno posiekanym czosnkiem. Sos dokładnie mieszam i odstawiam na bok.
W garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku i gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu, makaron nie może być rozgotowany, powinien pozostać jędrny. Po ugotowaniu odcedzam go i pozostawiam do ostygnięcia. W między czasie szynkę i ogórka kroję w drobną kostkę, ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekam, a kukurydzę dokładnie odsączam.
Wszystkie składnie przekładam do dużej miski, dodaję sos, całość dokładnie mieszam i sałatka już gotowa.
0 comments:
Prześlij komentarz