Od jakiegoś czasu zamiast gotować buraki zaczęłam zapiekać je w piekarniku w folii aluminiowej.
Odkryłam nowy smak tego jak dobrze znanego wszystkim warzywa.
Buraki w takim wydaniu świetnie nadają się np. do sałatek, a w połączeniu z kozim serem i rukolą smakują nadzwyczaj dobrze. Do tego słodki dressing i pyszna przekąska gotowa. Sałatkę można posypać prażonymi orzechami albo innymi ziarnami, chociaż taka najprostsza wersja moim zdaniem jest najlepsza.
Odkryłam nowy smak tego jak dobrze znanego wszystkim warzywa.
Buraki w takim wydaniu świetnie nadają się np. do sałatek, a w połączeniu z kozim serem i rukolą smakują nadzwyczaj dobrze. Do tego słodki dressing i pyszna przekąska gotowa. Sałatkę można posypać prażonymi orzechami albo innymi ziarnami, chociaż taka najprostsza wersja moim zdaniem jest najlepsza.
Składniki:
na 2 porcje
2 garście rukoli
2 średniej wielkości buraki
50 g sera koziego w kawałku
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Buraki dokładnie myję, osuszam i zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzam je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez ok. 45 minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie pozostawiam je do ostygnięcia, obieram ze skórki i kroję w cienkie półplastry.
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. W miseczkach lub głębokich talerzach układam rukolę, następnie buraki i posiekany w cienkie plastry kozi ser. Sałatkę skrapiam dressingiem, lekko mieszam i od razu podaję.
0 comments:
Prześlij komentarz