Zapiekane pomidorki koktajlowe z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny dodatek zarówno do dania głównego jak i samodzielna przekąska. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach, któremu ciężko się oprzeć. Korzystając z sezonu pomidorowego dołożyłam tutaj kilka małych pomidorów odmiany lima, muszę przyznać, ze również świetnie się sprawdziły. Polecam Wam przygotować taki dodatek np. na kolację, Nam najbardziej smakowały ze świeżą bagietką, którą można maczać w powstałym na dnie naczynia swoistym sosie.
Składniki:
ok. 500 g pomidorków koktajlowych
4-6 ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
1-2 łyżeczki suszonych ziół (można podmienić na świeże)
opcjonalnie świeża bagietka do podania
Pomidorki koktajlowe pozostawiam na gałązkach, myję i osuszam.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek, następnie układam osuszone pomidorki, które nakłuwam delikatnie nożem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie tryskał z nich sok. Następnie ponownie skrapiam całość oliwą z oliwek, przyprószam solą, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością suszonych ziół. Ząbki czosnku wraz z łupiną układam pomiędzy pomidorki (jak na zdjęciu poniżej). Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 20 minut. Pomidorki serwuję jako dodatek do dania głównego albo samodzielną przekąskę. Naszym zdaniem najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, którą zazwyczaj moczymy w swoistym sosie powstałym podczas pieczenia.
0 comments:
Prześlij komentarz