Rozgrzewający gulasz z ciecierzycą i pomidorami będzie idealny na chłodne jesienne dni.
Można przygotować go zarówno na obiad jak i na kolację. Przyprawiony trochę na ostro, z dodatkiem kaszy pęczak tworzy wartościowe danie, dodatkowo można go podać np. z serem feta lub kromką świeżej bagietki.
Można przygotować go zarówno na obiad jak i na kolację. Przyprawiony trochę na ostro, z dodatkiem kaszy pęczak tworzy wartościowe danie, dodatkowo można go podać np. z serem feta lub kromką świeżej bagietki.
Składniki:
na 2 porcje
1 szklanka pęczaku
1/2 szklanki ciecierzycy (u mnie z puszki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małej, ostrej papryczki
5-6 dużych, dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki wody + 2 łyżeczki koncentratu
(zamiennie 1/2 szklanki passaty pomidorowej)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki oleju
do podania: np. ser feta, świeże pieczywo, natka pietruszki
Kaszę pęczak wsypuję na sito i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. W garnku zagotowuję ok. 3 szklanki wody, solę ją do smaku i wrzucam kaszę. Pod przykryciem gotuję pęczak 15-20 minut, w trakcie gotowania nie mieszam kaszy. Następnie wyłączam grzanie i pozostawiam kaszę na ok. 10 minut pod przykryciem, aby wchłonęła całą wodę. Finalnie powinna być ugotowana na sypko.
W tym samym czasie cebulę kroję w drobną kostkę, a papryczkę i czosnek drobno siekam. Pomidory sparzam wrzątkiem, ściągam skórę, a miąższ kroję w kostkę. W dość dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i szklę cebulę, następnie dorzucam papryczkę i czosnek, całość chwilę przesmażam. Kolejno dodaję pokrojone pomidory, odsączoną ciecierzycę z puszki i przyprawy. Całość duszę na niewielkim ogniu, aż pomidory się rozpadną i puszczą swój sok, stopniowo dodaję wodę i koncentrat albo passatę pomidorową. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, a sos dobrze przyprawiony dodaję kaszę pęczak ugotowaną na sypko, jeszcze raz mieszam, chwilę gotuję i podaję danie póki gorące posypane natką pietruszki lub serem feta, np. z kromką świeżego pieczywa.
0 comments:
Prześlij komentarz