Jestem wielką wielbicielką domowych past i smarowideł ;) i nie muszę chyba przekonywać nikogo, że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Jakiś czas temu poproszono mnie, abym w jednym miejscu zestawiła wszystkie te, które dotychczas pojawiły się na blogu. Poniżej znajdziecie zatem większość z nich, zachęcam do wypróbowania przepisów i życzę smacznego :)
Pasta z fety i oliwek z dodatkiem oregano
200 g sera typu feta
50 g zielonych oliwek
płaska łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu greckiego
Ser feta przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem.
Oliwki drobno siekam i dodaję do fety.
Dodaję jogurt grecki, śmietanę, oregano, oliwę z oliwek.
4 jaja ugotowane na twardo
150 g kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka koperku
2-3 łyżki majonezu
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pieprz, sól do smaku
Jaja ugotowane na twardo obieram i kroję na ćwiartki, kukurydzę przepłukuję na durszlaku i dokładnie odsączam, koperek drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do misy blendera i miksuję.
W zależności od pożądanej konsystencji dokładam majonez i jogurt naturalny oraz przyprawy i ponownie miksuję, aż do uzyskania jednolitej pasty.
***
***
30 krakersów
150 g kabanosów wieprzowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/2 małego pomidora
2-3 łyżki majonezu
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
natka pietruszki do ozdoby
Kabanosy kroję na mniejsze kawałki i przekładam do misy blendera, miksuję ok. 30 sekund, następnie dokładam posiekane drobno warzywa i całość miksuję 1-2 minuty.
Na koniec do mojej pasty dodaję majonez w takiej ilości, aby nadał całości konsystencji pasty, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką, jeszcze chwilę miksuję i pasta jest gotowa.
Na krakersach układam widelcem porcje pasty, rozprowadzam po całości i delikatnie dociskam.
Krakersy podaję na półmisku, udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki.
***
Pasta jajeczna z koperkiem
***
Pasta jajeczna z koperkiem
5 jaj
1/2 pęczka świeżego koperku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Jaja gotuję na twardo, studzę w zimnej wodzie i obieram ze skorupek.
Obrane jaja przekładam do miseczki i rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję majonez, jogurt naturalny, przyprawy oraz posiekany drobno koperek.
Całość mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku,
świetnie smakuje także na drugi dzień kiedy smaki dokładnie przegryzą się.
***
Pasta z pieczonej marchwii i słonecznika
5 marchewek***
Pasta z pieczonej marchwii i słonecznika
1/2 szklanki słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
pieprz
sól
wafle ryżowe
wafle ryżowe
Marchew myję, obieram, skrapiam oliwą z oliwek i zawijam w folię aluminiową.
Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut,
następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Słonecznik prażę na patelni teflonowej przez ok. 10 minut na złocisto.
Ostudzoną marchew kroję w słupki i wraz z ziarnem słonecznika przekładam do misy blendera, dodaję jogurt naturalny i miksuję, aż do uzyskania jednolitej pasty.
Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku oraz odrobinę oliwy jeżeli pasta jest zbyt gęsta albo sucha.
***
***
200 g twarogu półtłustego
2 puszki tuńczyka w oleju
1 cebula lub kilka gałązek szczypioru
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
Tuńczyka dokładnie odsączam z nadmiaru oleju, przekładam do miski i wraz z twarogiem rozgniatam widelcem.
Szczypiorek drobno siekam, dodaję do tuńczyka i twarogu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i mieszam całość.
Na koniec dodaję mniej więcej pół na pół majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby konsystencja pasty mi odpowiadała, mieszam do połączenia się składników.
***
Pasta z wędzonej makreli
1 średnia wędzona makrela
2 jaja
kilka gałązek szczypioru
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
Makrelę oczyszczam z ości, przekładam do salaterki i rozdrabniam widelcem.
Jaja gotuję na twardo, studzę, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do makreli dodaję jaja, drobno posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku oraz majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby pasta po wymieszaniu odpowiadała naszym preferencjom.
Podaję na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem.
***
***
Pasta z awokado
2 awokado (miękkie, dojrzałe)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub majonezu
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ.
Miąższ skrapiam sokiem z cytryny i rozdrabniam go widelcem lub przekładam do misy blendera.
Ja korzystam z pomocy blendera więc do awokado dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę jogurtu naturalnego oraz przyprawy i miksuję całość na jednolitą, aksamitną pastę.
***
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i ogórkiem kiszonym
1 wędzona makrela (ok. 200 g)
Pasta z zielonej soczewicy
1 szklanka zielonej soczewicy
***
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i ogórkiem kiszonym
1 wędzona makrela (ok. 200 g)
3 jaja
3 ogórki kiszone
kilka gałązek szczypioru
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
sól
Makrelę oczyszczam z ości, rozdrabniam na mniejsze kawałki i przekładam do miseczki.
Jaja ugotowane na twardo ścieram na tarce o grubych oczkach, ogórka kiszonego kroję w kostkę, a szczypior drobno siekam.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję majonez i jogurt naturalny w takich proporcjach, aby konsystencja pasty odpowiadała naszym preferencjom, na koniec doprawiam solą oraz pieprzem, ponownie mieszam.
***
***
Pasta z zielonej soczewicy
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Soczewicę przepłukuję pod zimną wodą, następnie przekładam do miski, zalewam zimną wodą
(ok. 2 szklanki) i pozostawiam do namoczenia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia soczewicę przekładam do garnka wraz z wodą w której się moczyła i doprowadzam do zagotowania.
Od czasu do czasu mieszam, aby nie przywarła do dna garnka.
Soczewica jest gotowa kiedy wchłonie całą wodę i jest miękka, u mnie trwało to ok. 30 minut.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Do misy blendera przekładam ugotowaną soczewicę, cebulę, dodaję do smaku przyprawy i miksuję całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Gdyby była zbyt gęsta można dodać trochę oliwy z oliwek)
***
Pasta z zielonego groszku
2 szklanki zielonego groszku (mrożony lub z puszki)***
Pasta z zielonego groszku
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub świeże zioła
opcjonalnie inne ulubione przyprawy lub świeże zioła
Groszek gotuję do miękkości, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Przekładam groszek do misy blendera, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz majonez i jogurt.
Całość miksuję na jednolitą pastę, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku.
Pastę przed podaniem schładzam w lodówce, podaję ze świeżym pieczywem.
***
Awanturka (pasta z sardynek i twarogu)
1 puszka sardynek w oleju
***
Awanturka (pasta z sardynek i twarogu)
1 puszka sardynek w oleju
250 g twarogu półtłustego
kilka gałązek szczypioru
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
Sardynki odsączam z zalewy i drobno siekam, następnie wraz z twarogiem przekładam je
do głębokiego talerza i rozgniatam widelcem.
Dodaję posiekany drobno szczypior, przyprawy do smaku, majonez i jogurt w takiej ilości, aby konsystencja pasty nam odpowiadała.
Całość dokładnie mieszam, wstawiam pod przykryciem do lodówki, aby składniki przegryzły się.
***
Hummus (pasta z ciecierzycy)
1 szklanka suchej ciecierzycy
***
Hummus (pasta z ciecierzycy)
1 szklanka suchej ciecierzycy
1/3 szklanki pasty tahini (przepis TUTAJ)
ok. 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
pieprz, sól
dodatkowo:
kilka łyżek oliwy z oliwek/oleju roślinnego
posiekana natka pietruszki
czerwona słodka papryka
Ciecierzycę moczę przez noc w dużej ilości zimnej wody, następnie płuczę ją, zalewam ponownie dużą ilością zimnej wody i gotuję do miękkości. Zazwyczaj trwa to ok. 60-90 minut. Cieciórkę solę do smaku dopiero pod koniec gotowania, następnie odcedzam ją i pozostawiam do ostygnięcia.
Ciecierzycę przekładam do blendera kielichowego, dodaję tahinę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksuję całość, stopniowo dolewając wodę. Ważne jest, aby robić to stopniowo gdyż ilość wody wyznacza Nam konsystencję pasty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Całość miksuję bardzo dokładnie na gładko, w razie potrzeby dodaję cały czas niewielką ilość wody. Gotowy hummus przekłam do miseczki, dekoruję dużą ilością oliwy, natką pietruszki i czerwoną słodką papryką. Podaję ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami albo ciemnym pieczywem. Hummus można przełożyć także do słoiczka, skropić solidnie oliwą i przechowywać w lodówce do kilku dni.
0 comments:
Prześlij komentarz