Smaczne i zdrowe wegetariańskie danie z makaronem. Podsmażone warzywa, sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, a do tego ulubione zioła i przyprawy. Szybki i tani obiad gotowy, można także przygotować danie w ramach lekkiej kolacji. Korzystajmy dopóki trwa sezon na świeże warzywa :)
Pomysły na inne dania z makaronem z wykorzystaniem sezonowych warzyw znajdziesz klikając w poniższe nazwy:
Składniki:
na 2 porcje
300 g ulubionego makaronu (u Nas pełnoziarniste świderki)
1 średniej wielkości cukinia
1 średniej wielkości cebula
1 marchew (opcjonalnie, ugotowana wcześniej al dente)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
pieprz, sól
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3-4 pomidory (sparzone, pozbawione skóry) lub puszka krojonych pomidorów
ew. szczypta chili/pieprzu kajeńskiego
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu.
W między czasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę. Następnie dodaję marchew i cukinię pokrojoną w małą kostkę, smażę 3-4 minuty, aż warzywa zrobią się miękkie. (Dopóki cukinia jest młoda nie obieram jej oraz nie wydrążam pestek). Kiedy warzywa będą już miękki dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio sparzone, pozbawione skóry). Całość duszę ok. 10 minut na małym ogniu, aż pomidory rozpadną się, odparuje nadmiar soku i powstanie sos. Całość doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką. Ugotowany makaron odcedzam, dodaję na patelnię i mieszam z sosem. Podaję od razu po przygotowaniu. Całość można udekorować posiekaną natką pietruszki albo posypać startym parmezanem.
0 comments:
Prześlij komentarz