Koktajl z dyni i pomarańczy to w tym roku moja pierwsza propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Od kilku lat jestem w dyni po uszy zakochana i wciąż nie mogę się nadziwić ile pysznych dań, potraw i słodkości można z nią przygotować w roli głównej. Jeżeli lubicie dynię tak jak ja śledźcie uważnie kolejne przepisy.
Jaki jest w smaku dzisiejszy koktajl? Lekko słodki, delikatny, a przede wszystkim bardzo pożywny. Polecam dokładnie go zmiksować, dobrze dosłodzić miodem i przyprawić spora ilością cynamonu.
Jaki jest w smaku dzisiejszy koktajl? Lekko słodki, delikatny, a przede wszystkim bardzo pożywny. Polecam dokładnie go zmiksować, dobrze dosłodzić miodem i przyprawić spora ilością cynamonu.
Składniki:
na 2 porcje
100 g świeżej dyni hokkaido
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 dojrzały banan
1-2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu lub kardamonu
ok. 150 ml wody mineralnej niegazowanej
Dynię obieram ze skóry, usuwam miąższ i pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach. Banana kroję w plastry i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami przekładam do misy blendera.
Stopniowo dolewając wodę miksuję całość aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
Koktajl na koniec słodzę do smaku miodem i przyprawiam cynamonem, podaję lekko schłodzony.
0 comments:
Prześlij komentarz