Ostatnio na blogu pokazywałam Wam moje ulubione grzanki z kozim serem, rukolą i figami. Dziś wersja nie mniej smaczna, tym razem z dodatkiem szynki parmeńskiej. Jeżeli lubicie takie kanapki na ciepło, koniecznie spróbujcie tego połączenia, tym bardziej teraz kiedy sezon na figi w pełni, a dodatkowo można je kupić bardzo tanio.
Składniki:
bagietka pszenna
ser kozi (do smarowania)
plastry szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
2-3 figi
oliwa z oliwek
do ozdoby: rukola, bazylia, mięta itp.
Bagietkę kroję w ukośne kromki, skrapiam oliwą z oliwek, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kiedy kromki pieczywa przyrumienią się, wyjmuję je i smaruję serem kozim, na to układam plasterek szynki dojrzewającej, a na wierzch figi pokrojone w plastry. Całość ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 3 minuty, aby grzanki były ciepłe.
Podaję od razu po przygotowaniu, ozdobione świeżymi ziołami albo rukolą.
0 comments:
Prześlij komentarz