Ostatnio przygotowałam ciasto ze świeżymi figami, które Wam serdecznie polecam, przepis na nie znajdziecie tutaj. Dziś propozycja na smaczne śniadanie, kolację na ciepło czy też przekąskę kiedy wpadną do Nas znajomi. Grzanki z kozim serem, figami i rukolą smakuję obłędnie. Uwielbiam to połączenie :) Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a grzanki cieszą nie tylko oko, ale także podniebienie.
Składniki:
bagietka
ser kozi do smarowania (u mnie firmy Turek)
figa (2-3 sztuki)
rukola
oliwa z oliwek
Bagietkę kroję w ukośne kromki, smaruję oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C do momentu, aż się zrumienią (3-4 minuty). Kiedy bagietka przyrumieni się, wyciągam ją i smaruję serem kozim, nakładam rukolę i figę pokrojoną w plasterki albo półplasterki. Całość wstawiam jeszcze na 1-2 minuty do piekarnika, grzanki serwuję na ciepło. Świetnie smakuję do lampki wina ;)
nagrzanego do 180 stopni C do momentu, aż się zrumienią (3-4 minuty). Kiedy bagietka przyrumieni się, wyciągam ją i smaruję serem kozim, nakładam rukolę i figę pokrojoną w plasterki albo półplasterki. Całość wstawiam jeszcze na 1-2 minuty do piekarnika, grzanki serwuję na ciepło. Świetnie smakuję do lampki wina ;)
0 comments:
Prześlij komentarz